Стандард
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Заштедите на граѓаните во банките и штедилниците се сигурни и безбедни

Девизниот курс на денарот останува стабилен и нема да има промени во неговото ниво, изјави, гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, по одржувањето на седницата на Комитетот за финансиска стабилност.

Таа додаде дека Централната банка располага со низа инструменти со кои ја гарантира стабилноста на денарот, а вчера, на прес-конференцијата за економските мерки, напомена дека девизните резерви што се клучни за курсот на домашната валута се одржуваат на високо ниво, што е двојно повисоко од нивото пред глобалната економска криза во 2008 година.

– Заштедите на граѓаните во банките и штедилниците се сигурни и безбедни. Депозитите и сите други услуги што ги нудат овие финансиски институции, и натаму се достапни како и досега, вели гувернерката.

Претходно, по одржувањето на седницата на Комитетот за финансиска стабилност, Народната банка и Министерството за финансии, заеднички соопштија дека банкарскиот систем е отпорен на потенцијалните шокови што е и гаранција за одржувањето на финансиската стабилност во земјата. Ангеловска-Бежоска и во изјавата за МИА напоменува дека тој е здраво и стабилно јадро во домашната економија.

Во текот на денот се огласија и од Македонската банкарска асоцијација со потврда дека услугите на нивните членки – банките и штедилниците, за клиентите се достапни и по прогласувањето вонредна состојба.

Поврзани вести

ФИТР ќе ги презентира проектите избрани на јавниот повик „Стартапувај 2“

Александар Петровски

Имаме едни од најдобрите економски резултати во Европа во време на пандемија, тврди премиерот

Влатко Зорба

Жито Лукс: Оперативната добивка зголемена за 118%

Влатко Зорба