СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Бруто инвестициите бележат раст поради кредибилноста на влaдата, вели Бесими

Министерот за финансии Фатмир Бесими на денешната прес-конференција направи пресек и на 2020 година и остварување на буџетот.

-Мината година беше тешка за здравствениот, економскиот и социјалниот аспект. Бруто домашниот производ во 2009 година, беше 0,4 во негативен раст оваа година е 4, 4 посто што значи 11 пати повќе кратен ефект. Но, зачувувањето на работните места беше приоритет. Беа обезбедени средства за помош на 5 илјади граѓани, преку 20 илјади претпријатија со финансирање на платата имаше бескаматни кредити, некои беа со грантови. Позитивниот иmпакт не охрабрува да делуваме и понатаму. Бруто инвестициите бележат раст поради кредибилноста на влaдата, изјави Бесими.

Поврзани вести

Угостителските работници бараат да бидат пријавени со полно работно време, К-15 и бенифициран стаж

Натпревар на идеи во Seavus едукативниот и развоен центар

Влатко Зорба

Од солунското пристаниште за Скопје непречено се одвива товарниот транспорт