СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Директорката на ММФ: Глобалниот раст во оваа година далеку под минатогодишниот

Управниот директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева, изјави дека е јасно глобалниот раст во 2020 година да биде далеку под нивото на 2019 година.

Причината за ова е ширењето на коронавирусот.

Таа додаде дека 189 земји членки се посветени на борбата против вирусот, што претставува сериозна закана за глобалната економија.

И покрај ова, глобалниот финансиски систем е многу построг отколку пред последната финансиска криза од 2008-09 година.

Георгиева истакна дека „потребна е доволна ликвидност за одржување на финансиската стабилност.

Поврзани вести

Иницијатива до Уставен: 100% плата за сите работници заболени од корона

Влатко Зорба

Бочварски: Инвестициите во патишта се големи проекти, внимаваме да не ни се случуваат репроекитрања, како претходно.

Влатко Зорба

НБ: Крипто-средствата не претставуваат законско средство за плаќање во нашата земја

Влатко Зорба