СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Македонија е 63-та во светот по извоз на видео игри

Македонија е 63-та земја во светот според извоз на видео игри, чија вредност во 2019 година достигна 54.000 долари или 14,3% помалку одошто во 2018 година.

На глобално ниво, извозот на видео игри во 2019 година достигна 20,8 милијарди долари, што е за 15,6% помалку во споредба со 2018 година.

На прво место се најде Кина со 9,1 милијарда долари, што 43,9% од вкупниот извоз на видео игри во светот. Меѓу петте најголеми извозници во 2019 година беа и: Јапонија (2,12 милијарди долари), Холандија (2,1 милијарда долари), Германија (1,3 милијарди долари) и Хонгконг (1,23 милијарди долари).

Од земјите во регионот, најголем извоз на видео игри регистрираше Бугарија со 21,5 милиони долари. Потоа следат: Грција (12 милиони долари), Хрватска (11,4 милиони долари), Словенија (7,6 милиони долари) и Србија (782.000 долари).

Поврзани вести

Колемишевски: Зелената економија и поддршката на жените претприемачи е она кон кое треба да се стремиме во иднина

Договорениот тутун до крајот на февруари ќе биде откупен од „Алијанс УАН“

Берта Китинска

На светските берзи се „избришани“ 15 билиони долари во вредност на акции