ЕКОНОМИЈА МАКЕДОНИЈА

ФИТР со 99 отсто реализација на предвидените средства за поддршка на домашната економија

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) соопшти дека 2019 година ја заокружува со рекордна реализација од 99,97 отсто на предвидениот буџет наменет за финансирање на домашните компании и останатите корисници на средства од инструментите на Фондот.

Кон домашните компании исплатени се 633,6 милиони денари финансиска поддршка за реализација на инвестициски проекти, а средствата се обезбедени од Буџетот на Владата и од Светската банка.

– Со овие средства, како и сопствените пари што компаниите ги уплаќаат на наменски сметки, вкупниот обем на реализарани средства преку проектите на ФИТР за 2019 година надминува 1 милијарда денари, велат од ФИТР.

Дополнително, исплатени се над 12,6 милиони денари за проекти во делот на образованието, заштитата на животната средина и примената на иновациите во јавниот сектор.

Од Фондот информираат дека во целост е реализирана предвидената програма за нови јавни повици и обезбедување на поддршка за инвестициски проекти во економијата. Така, 100 проценти се искористени предвидените 12,5 милиони евра за комерцијализација на иновации, а во тек се јавните повици за поддршка на технолошкиот развој и стартап компании, за што средства се обезбедени со ребалансот на Буџетот за 2019г.

Заклучно со декември, склучени се или во фаза на склучување се договори за кофинансирање на 320 компании и 54 основни и средни училишта. Вкупниот обем на инвестиции кај домашните компании е во вредност од околу 57 милиони евра, од кои 22 милиона евра се учество на самите компании. На овие проекти има директно ангажирани 769 лица, од кои 360 се новоотворени работни места, со просечна плата од 700 евра.

Поврзани вести

Милошоски: Невистина е дека пратеник кој бил чест гостин во владата го снимил Заев

Александар Тодески

Неофицијално: Над 150 новозаразени со КОВИД-19

Влатко Зорба

Заев: Законска е промената на имињата на училиштата во Чаир

Берта Китинска

Филипче: Пикот на епидемијата останува кон крајот на април, јавно ќе објавиме детална наша анализа за очекувањата

Филипче: Очекуваме зголемен број на заболени, државата е максимално подготвена

Ангеловска: Одобрени 631 бескаматни кредити од Ковид 1 линијата

Берта Китинска