СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

ММФ: Објавено колкав би бил падот на македонската економија годинава

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во ажурираниот извештај во октомври проценува дека македонската економија годинава ќе ја заврши со пад на домашниот бруто-производ од минус 5,4 отсто што е зголемување во однос на априлските проекции кога се предвидуваше пад од минус 4 отсто.

Подобри бројки очекуваат наредната година, кога БДП би остварил раст од 5,5 отсо. Годинава би ја завршиле со инфлација од 0,9%, и дефицит на тековната сметка од 4,7%.

ММФ смета на намалување на светскиот БДП за 4,4 отсто, односно 0,8 отсто помалку од проценките соопштени во јуни.

Во однос на групата економии во развој и во појавување во Европа, каде што е сместена заедно со уште други 15 земји (Албанија, Белорусија, БиХ, Бугарија, Хрватска, Унгарија, Косово, Молдавија, Црна Гора, Полска, Романија, Русија, Србија, Турција и Украина), Македонија според овие наајнови процени е некаде на средината.

Најмал пад годинава ММФ предвидува за Србија, чиј БДП се очекува да биде минус 2,5 отсто, потоа Белорусија минус 3 и Полска минус 3,6 отсто.

Поврзани вести

МЗЗПР предлага КОВИД-19 да биде признато како професионално заболување

Котација на државни обврзници од 585.200.000 денари

Влатко Зорба

Анѓушев: Добро е одложувањето на данокот на капитални добивки

msp-admin