СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Акцизата на нафтата се зголемува за три денари

За три денари се зголемува цената на акцизата за нафтените деривати во Република Северна Македонија. Оваа уредба со законска сила за примена на законот за акцизите за време на вонредна состојба денеска ја донесе Владата како мерка за справување со кризата предизвикана од корона вирусот Ковид-19.

Како што појасни денеска на прес-конференција портпаролот на Владата, Муамет Хоџа, со оваа уредба, меѓу другото се пропишува износот на акцизата за безеловениот бензин, дизел горивото и горивото за греење.

– Уредбата е донесена за да се ублажат економските последици од зголемените трошоци за справување со корона вирусот и обезбедување средства за редовно сервисирање на буџетските потреби. Зголемувањето на износот на акцизата нема да предизвика дополнителни финансиски импликации за правните субјекти и населението со оглед на фактот дека зналителниот пад на цената на нафтата на светтските берзи предизвикува значлително намалување и на малопродфажните цени на горивата во нашата држава, кистакна Хоџа.

Предложениот механизам, појасни тој, овозможува постепено враќање на постојните износи на акцизи во услови на нормализирање на цените на пазарот, што, како што рече, се очекува тогаш кога ќе заврши состојбата предизвикана од коронавирусот.

Поврзани вести

Новиот ребалансот ќе обезбеди средства за справување со економските последици од пандемијата

Берта Китинска

Фајнанс тинк: Пад од 3,8 проценти на македонската економија годинава

Влатко Зорба

Неделава ќе биде објавен списокот на корисници на помош од 6.000 денари

Берта Китинска