ЕКОНОМИЈА

Извозот бележи пад од 24 проценти во однос на истиот период од претходната година

Вкупната вредност на извозот на стоки од државава во перидот јануари ‒ јуни годинава бележи пад од 24 проценти во однос на истиот период од претходната година, објави денеска Државниот завод за статистика.

Вредноста на увезената стока, во истиот период пак е за 20 проценти помалку во споредба со истиот период лани. Трговската размена по производи покажува дека во извозот е најголемо учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија.

Во увозот, пак, се најмногу застапени платината и легурите на платина. Во првите шест месеци од годинава, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, најмногу сме тргувале со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Бугарија.

Поврзани вести

Отплатил долг од 29.000 долари, а заштедил 100.000 долари, поради овие книги

Stefanija Kuzmanovska

Бабовски на 46-тата конференција на директорите на Платежните Агенции во ЕУ

Влатко Зорба

Македонија за 40% го зголеми извозот на овој зеленчук

Stefanija Kuzmanovska

Минатата недела 1,9 милиони Американци ги загубија своите работни места

Stefanija Kuzmanovska

Бесими: Планирањето на капиталните инвестиции ќе се зајакне, а воедно и нивното следење

Вработувањето под етнички клуч не одговара на една модерна развојна економија, вели Битиќи

Берта Китинска