Компании и пазар

Типичниот Android смартфон: 128 GB и екран од најмалку 6 инчи

Статистиката на AnTuTu дава идеја за карактеристиките на типичен паметен телефон со Android денес. Податоците се од кинескиот пазар – најголем во светот – и се за третиот квартал. Во принцип, современиот паметен телефон има 128 GB флеш меморија, Android Pie OS и голем екран.

39,7% од паметните телефони со Android кои се продаваат во периодот јули-септември имаат екрани од 6,4 инчи, 12,1% од уредите се со 6,3 инчи, а 9,2% се во категоријата 6 инчи. Севкупно, 88,5% од продадените паметни телефони имаат големина на екранот од најмалку 6 инчи.

Што се однесува до резолуцијата, најпопуларни во моментов се уредите со 2340х1080 пиксели, што значи сооднос 19,5: 9 – тие зафаќаат 58,3% од пазарот. Екранот со 2160х1080 пиксели зафаќа 8,8% од пазарот, додека Full HD отпаѓа на 8,6%.

Кај процесорите доминираат решенијата со 8-јадра (97%). Само 2,2% се со четири јадра, а 0,5% имаат 10 јадра.

Во однос на RAM меморијата, 41,4% од паметните телефони имаат 6 GB, 38,2% имаат 8 GB и 12,9% имаат 4 GB. Максимални 12 GB се инсталирани на 4,2% од паметните телефони.

Флеш-меморијата (постојаната меморија) најчесто е на 128 GB (59%). На 23,8% од паметните телефони се инсталирани 64 GB простор за складирање и 12,9% имаат 256 GB. Уредите од 32 GB се само 2,7%.

Во однос на оперативните системи, 81,9% од паметните телефони работат со Android Pie, а 11,6% работат Android Oreo. Другите верзии содржат повеќе од 3%.

Поврзани вести

Д-р Филип Станковиќ: Активно работам на остварувањето на визијата за свет без чад од цигари

Влатко Зорба

Почнува со работа Cafe Literatura

Најбогатите во светот изгубија 139 милијарди долари за само еден ден

Влатко Зорба

Приходот на Apple од реклами може да достигне 11 милијарди долари во 2025 година

Влатко Зорба

Во петок, започнува со работа „Скопје Сити Мол“: Со највисоки светски стандарди фокусирани за безбедноста на здравјето на посетителите

Автопаркот на Елон Маск: Што вози основачот на Tesla?

Влатко Зорба