СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Професор Треновски: Да се воведе корона-данок, по примерот на воениот данок од 2001- ва

Неопходно ќе биде воведување на корона-данок, по примерот на воениот данок од 2001- ва, вели професорот по економија на УКИМ Скопје, Борче Треновски во емисијата „Стадион” на Радио Канал 77.

– Неопходно ќе биде воведување на корона-данок, по примерот на воениот данок од 2001- ва, и радикално реформирање и реструктуирање на стопанството, но и на образованието кое треба да се припагоди на новото време, новите технологии и трендови. Поуките кои веќе се наѕираат и ќе бидат потврдени од анализите што се прават и претстојат велат дека пандемијата само го забрза тој процес на промени кој ќе доведе до нова структура и потреби на пазарот на ттруд. Некои профили и професии ќе се засилат, се појавуваат нови, а некои целосно ќе изумрат, вели Треновски.

Поврзани вести

Битиќи на регионална еконoмска конференција во Косово: Да ги искористиме нашите потенцијали и да создадеме конкурентен регион

Ангеловска: Капиталните расходи на највисоко ниво во последните 10 години

Светска банка: Црна Гора во најсилна рецесија во регионот на Западен Балкан

Stefanija Kuzmanovska