ЕКОНОМИЈА

Роботите ќе бидат причина за затворање на 85 милиони работни места до 2025 година

Роботите ќе намалат 85 милиони работни места во средните и големи фирми во следните пет години, бидејќи пандемијата на коронавирус ги забрзува промените на пазарот на трудот и ги зголемува нееднаквостите, се вели во извештајот на Светскиот економски форум (СЕФ).

Според Ројтерс, истражувањето спроведено во 300 компании во светот покажа дека во четири од пет администрации, се забрзуваат плановите за дигитализација на работата и примена на нови технологии, што ги поништува придобивките од вработувањата постигнати од финансиската криза 2007-2008 година.

„Ковид-19 го забрзува доаѓањето на иднината на работата“, изјавил директорот на СЕФ, Садија Захиди.

За да ги задржат своите работни места, работниците ќе мора да научат нови вештини во следните пет години, бидејќи до 2025 година, работата ќе биде подеднакво поделена меѓу луѓето и машините, се наведува во студијата.

Во целина, се проценува дека создавањето работни места се забавува, а нивното затварање се забрзува, бидејќи компаниите ширум светот сè повеќе користат технологија за да извршуваат многу работи наместо луѓе.

Добрата вест е сепак дека во некои области ќе се отворат нови 97 милиони работни места и дека човекот ќе ја задржи својата компаративна предност на нивоата на управување и донесување одлуки, во областа на зелената економија, вештачката интелигенција (АИ) и др.

Поврзани вести

Димитриеска-Кочоска денеска обвини дека не добива податоци за бројките на вработените

Stefanija Kuzmanovska

Лагард: Економската криза предизвикана од пандемијата на коронавирусот „длабоко ќе ја промени“ светската економија

Александар Петровски

Во декември лани издадени 286 одобренија за градба

Stefanija Kuzmanovska

Спасовски: Инспекциите ќе проверат зошто има поскапувања на некои домашни производи

Ивановски: Во пост-ковид фазата клучни ќе бидат зелените инвестиции

Атанасов: Се грижиме за земјоделците, исплатени 222 милиони денари кон 7.000 млекаропроизводители