ЕКОНОМИЈА

Измените и дополнувањата на Буџетот: Платежни картички од 6.000 денари за три категории граѓани, власта

Потребни се Законски измени и ребалансот на Буџетот  за да се изготват списоците на физички лица кои ќе треба да  добијат платежна картичка.

Платежни картички од четвртиот сет на економски мерки ќе бидат во изност  од 6.000 денари и ќе бидат наменети за  пензионери, самохрани мајки и баратели на работа.

Од владејачката партија велат дека измените и дополнувањата на Буџетот за 2020 година треба да бидат усвоени во Собранието за да можат 283.000 граѓани да добијат домашни платежни картички.

„Домашни платежни картички ќе добијат 5.726 самохрани родители, како поддршка во справувањето со последиците од економската криза. Тоа ќе значи зајакнување на семејните буџети на над 5.700 семејства и поттикнување на приватната потрошувачка. Платежни картички ќе добијат и пензионерите со пензии пониски од 15.000 денари, пасивните баратели на работа, самостојни уметници, филмски работници, културни работници и естрадни уметници, како и 540 студенти, но и граѓаните кои се над 64 години, а немаат пензија, ниту државна социјална пензија и се со приходи пониски од 15.000 денари, или воопшто немаат приходи“, велат од СДСМ.

Поврзани вести

Николовски: Струмица ќе добие модерен откупно-дистрибутивен центар за земјоделски производи во вредност од 6.2 милиони евра

Никола Поповски

Нето платата за август изнесува 25.127 денари

user3

МТСП: Со субвенцинирање на плати вработени 1.346 лица

За половина денар се намалува цената на нафтените деривати

Бектеши: Кон државата има огромни парични побарувања од инвеститорите за арбитражните постапки

Никола Поповски

Расте довербата за вложување во инвестициски фондови

Stefanija Kuzmanovska