ЕКОНОМИЈА

Северна Македонија може да очекува просечна годишна стапка на раст од 2,26 отсто до 2028 година

Во наредниот период, Северна Македонија ќе се развива побрзо во однос на одредени земји во транзиција во регионот, вклучувајќи ја и Хрватска. Сепак, од 11 земји на списокот, економскиот раст на нашата земја ќе биде побавен до 2028 година, ако погледнете, да речеме, во однос на БиХ, која е убедливо прва, според проекциите на експерти од престижниот американски универзитет Харвард.

Ова е заклучок од проекцијата за економски раст објавена од експерти од престижниот американски универзитет Харвард, според која Северна Македонија може да очекува просечна годишна стапка на раст од 2,26 отсто до 2028 година.

Меѓу земјите во транзиција, Босна и Херцеговина ќе оствари највисока стапка на економски раст во следната деценија, во просек од 4,07 проценти на годишно ниво додека Албанија е на второто место со 3,38 проценти.

Поврзани вести

Деспотовски: Донирам пола моја плата за формирање Солидарен фонд за помош на вработените во домашните фирми

Регулаторна го објави новиот ценовник на горивата

Слободни 5.000 работни места, се бараат работници и во време на епидемијата од коронавирусот

Берта Китинска

Сан Марино пред банкрот: Им се срушила економијата, а заради кризата може да ја изгубат и независноста

ММФ: Короната го води светот во криза полоша од Големата депресија

Stefanija Kuzmanovska

Почнува етапна исплата на пензиите во банките

Берта Китинска