Стандард
ЕКОНОМИЈА

Скенирани близу 29 милиони фискални сметки, исплатата на поврат на ДДВ во февруари

Управата за јавни приходи соопшти дека денеска се заокружува второто тримесечје од МојДДВ, мерка која се спроведува според Законот за враќање на дел од ДДВ кај физичките лица. Од почетокот на второто тримесечје кое стартуваше во октомври, заклучно со 30.12.2019 година скенирани се 28,948,878 фискални сметки, остварен е промет од 14.301.474.854 денаривкупениот ДДВ изнесува 1.554.510.671 денариа повратот од 15 отсто е во износ од 233.176.601 денари или 3.791.000 евра.

Исплатата за второто тримесечје ќе стартува во февруари 2020 година.

Притоа, од УЈП информираат дека за првото тримесечје од МојДДВ, за коешто исплатата започна во декември 2019 година, исплатен е поврат  кај 144.601 граѓани кои во апликацијата МојДДВ внеле валидни трансакциски сметки, во износ од 155.244.780.00 денари.

За граѓаните кои во апликацијата МојДДВ внеле погрешна трансакциска сметка и направиле корекција, информираат дека исплатата ќе се случи во понатамошниот период. Воедно, апелираат корисниците кои не внеле трансакциска сметка, тоа да го направат, по што ќе следува исплатата на повратот

Поврзани вести

Удар на најголемата компанија за преработка на месо во светот: Хакери создадоа хаос

Влатко Зорба

Угостителите единствени: Денеска ќе пуштаат музика ако не ги отворат локалите

„Златната виза“ стана тренд кај милионерите: Црна Гора им нуди посебни услови

Берта Китинска