СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Сојузот на стопански комори на Македонија е против предлогот за зголемување на акцизата на горивата

Сојузот на стопански комори на Македонија  е против предлогот за зголемување на акцизата на горивата.

-Ова барање за зголемување кое до Владата го предложила Стопанската комора, ќе предизвика дополнително оптоварување на домаќинствата, земјоделците, ќе ги зголеми цените на транспортот, како и цената на голем број производи и услуги. Мерка која е во корист на две-три фирми, а на товар на претприемачите и граѓаните и тоа во време на криза, не е добредојдена. Овој чекор може да нанесе штета на малите и средни компании од сите сектори, а со тоа и на над 99 проценти од регистрираните субјекти во приватниот сектор и на граѓаните кои очекуваат мерки за помош, а не покачување на трошоците, соопшти денеска Сојузот на стопански комори.

Малите и средни претпријатија, укажуваат, се 99,8 проценти од сите регистрирани во земјата, од сите сектори, земјоделство, трговија, угостителство, услуги, ИКТ, мали индустриски капацитети без кои не само економијата, туку и целото општество нема да функционира и треба да им се помогне, а не да се смислуваат нови начини во кризава да им се зголемуваат трошоците..

Според ССК, излезот од кризата не лежи во зголемување на акцизите, а преку тоа и на цените заради полнење на буџетот, туку во обезбедување на институционална финансиска инјекција кон приватниот сектор и граѓаните. Со предложените мерки, со сегашната ситуација се најави дека во просек во државниот Буџет, по основ на акцизи и ДДВ од продажбата на нафтените деривати, на месечно ниво би се прибрале средства околу 4 милиони евра, односно близу 50 милиони евра на годишно ниво.

Поврзани вести

Французите кои добиле отказ заради коронавирусот од државата ќе добијат 70 отсто бруто плата

Светска банка: Западен Балкан мора да го сопре задолжувањето

Stefanija Kuzmanovska

Професионалците кои работат со недвижнини едногласни – пандемијата е вистинско време за инвестирање

Влатко Зорба