22.8 C
Скопје
24 септември, 2023
СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Тројно повисок данок за објектите што не се користат или издаваат

Заменик министерот за финансии, Димитар Ковачевски во Економски Магазин на Алсат , истакна дека со подзаконски акти ќе се регулира дали сопствениците на викендички, коишто повремено се користат ќе бидат оданочени тројно повеќе

„Со подзаконски акти ќе биде дефиниран третманот на викендичките, бидејќи тие се наоѓаат во посебни, рурални региони, но ако некој има неколку станови, во различни општини и ако не сака со нив да остварува приход, а целта на овој закон е пред се ставање во економска функција, ќе плати трипати повеќе данок на имот ако не е активен повеќе од 6 месеци“, рече Ковачевски.

Поврзани вести

МФ: Државниот долг е намален за 57 милиони евра во однос на претходниот квартал

Влатко Зорба

ССМ најавува тужби за работодавачите ако незаконски намалат плати

Поповска: Предлог законот за минерални суровини e во интерес на концесионерите

Влатко Зорба