ЕКОНОМИЈА

Цената на становите се намали за 4,3 отсто

Просечната цена на квадратен метар станбена површина поевтинила за 4,3 отсто во втората половина од минатата година во однос на првата половина, при што во Скопје намалувањето изнесува 2,8 отсто, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во Скопје, квадратен метар станбена површина во просек се продавал за 48.204 денари што е за 3,1 отсто повеќе во споредба со 2018 година, додека во останатите населени места во државата просечната цена изнесувала 35.255 денари, или за 6,3 проценти повеќе во однос на 2018.

Наведените просечни цени на квадратен метар станбена површина се без данок на додадена вредност.

Поврзани вести

Битиќи: Новата програма ја креираме заедно со граѓаните

Ангеловска-Бежоска: Македонската економија не е директно изложена на гобалните ризици

Влатко Зорба

Министерството за економија ќе продолжи со субвенционирањето на приватните претпријатија за подобрување на нивната конкурентност

Никола Поповски

Арсовска: Потребна институционална поддршка за позиционирање на македонските брендови

Влатко Зорба

Најстариот милијардер има „само“ 101 година и тежи над една милијарда долари

Stefanija Kuzmanovska

Економскиот совет го разгледа дополнителниот пакет мерки за справување со економските последици