СТАНДАРД life
Храна

📽 Пица од тава е одлична идеја за брз ручек без вклучување на рерната

Неодамна разговаравме со Јелена, мајка на четири деца која снима рецепти за TikTok и YouTube во слободното време. Tаа ни даде уште еден одличен рецепт за сите кои немаат време да направат класична пица од рерна – ова е рецепт за пица од тавче.

Да, добро прочитавте – брзата пица може да се пече и во тавче, што е одлично за оние кои немаат рерна или само сакаат да изедат нешто набрзина, а Јелена ни откри како. Подолу е нејзиниот рецепт и видео туторијал како да ја направите оваа едноставна пица чекор по чекор без да ја вклучите рерната.

Рецепт за пица од тава

За тестото ќе ви требаат 250 гр тврдо брашно и 250 гр мазно брашно, еден прашок за печиво, една лажичка сол, една лажичка шеќер, две лажици маслиново масло, малку медитеранска смеса и околу 320 мл млака вода. Сето тоа убаво измесете го со рака, прво во сад, а потоа на набрашнета површина и по потреба додадете уште брашно или вода.

@deliciousandtasty Kada nemaš pećnicu,a djeca bi da im napraviš Pizzu,evo ti jedan brzinski recept za 🄿🄸🅉🅉🅄 🄸🅉 🅃🄰🅅🄴 sa tijestom bez dizanja🍕#part2#foryou #fyp #fypシ #deliciousandtasty #momof4❤ #youforpage #vlog #vlogtiktok #balkantiktok #tiktokviral #viraltiktok #pizza #pizzaiztave ♬ Italian dance music style BGM(888630) – 2strings

Тестото мора да биде меко, мазно и еластично, па поделете го на три еднакви топчиња, префрлете ги во чинија, премачкајте со малку масло и поклопете. Додека се одмораат топчињата, подгответе го филот за пица, па секое топче расукајте го со големина на дијаметарот на тавата во која ќе се пече.

Загрејте ја тавата на средна температура, ставете го тестото во неа и варете на средна топлина додека не порумени. Потоа свртете го тестото на другата страна и ставете неколку лажици доматен сос на сега испечената страна. Веднаш ставете го ренданото сирење и другите состојки по желба, а потоа поклопете ја тавата, намалете ја температурата и печете пет до шест минути.

Поврзани вести

Идеја за посен ручек: Ослиќ во медитерански стил

Urednik

Повкусно од похован кашкавал и зденки: Похована фета со мед и сусам

Radmila Tasevska

Рецепт за медењаци каков што досега не сте пробале

Urednik