СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за пилешка чорба која претставува здравје во чинија

Оваа есен или зима хранете се здраво и чувајте го имунитетот, а оваа топла чорбичка ќе ви донесе здравје во чинија.

Зеленчукот е секогаш добар избор, а топлата варена храна е вистински благодат за организмот.

Затоа пробајте го овој рецепт за пилешка чорба полна со зеленчук, витамин Ц и Д, богата со минерали, антиоксиданти…

Состојки:- 200 грама исечкани пилешки гради;
– 350 грама исечкан кељ;
– 3 помали целери, тенко исечкани;
– 2 моркови;
– 500 грама шампињони;
– 5 чешниња лук;
– една шолја исечкан кромид;
– 8 шолји пилешки бујон;
– 2 лажици маслиново масло;
– 4 гранчиња мајчина душичка;
– 2 ловорови листа;
– сол, бибер, слатка мелена пиперка.

Подготовка:

Ставете го маслиновото масло во пилешкиот бујон, па оставете да се загрее на средна температура.

Додадете го целерот, шампињоните, морковот и кромидот, па варете неколку минути со мешање.

Додадете го ловоровиот лист, мајчината душица, па пилешкото месо и зачините.

Варете околу половина час, па додадете го кељот и варете уште пет минути.

Извадете ја мајчината душица и ловоровиот лист од чорбата.

Послужете додека е топла.

Пријатно јадење!

Поврзани вести

Рецепт на денот: Посна руска салата

Radmila Tasevska

Рецепт леб што треба да го јадат жените во педесеттите години

Urednik

Солени вафли со спанаќ, шунка и кашкавал: Совршен појадок за напорни утра

Urednik