15.8 C
Скопје
18 септември, 2025
СТАНДАРД life
Храна

Домашни варени ѓевречиња

Состојки:

½ кг брашно

1 коцка квасец

1 лажичка сол

1 нотка на шеќер

1 и ½ чаши вода

1 лажичка мед

Подготовка:

Замесете го квасецот со малку млака вода. Измешајте каша и потоа додадете ги сите производи. Оставете го тестото да нарасне. Расукајте го во дебела кора. Со помош на широка чаша или сад направете мали кругови. Крукчињата се оформуваат со тоа што се тркалаат со раце по масата, додека се добие издолжена форма. Потоа двата нејзини краја се соединуваат за да се добие кружен облик.

Во многу длабока тава загрејте вода. Пуштете ги гевреците внатре и сварете до мирување. За да фати коричка конечно запечете за кратко во силно загреана рерна.

Поврзани вести

Рецепт за неодоливи турски јајца – појадок достоен за султан!

Radmila Tasevska

Појадок кој сам се прави: Пржени лепчиња од рерна за совршен почеток на денот

Urednik

Штрудла со мак

Urednik