За празниците доволно е да имате една торта, но треба да вреди.
Полна со чоколадо и лешник, габон тортата е се што ви треба за да уживате:
Состојки за филот:
* 15 жолчки
* 150 грама шеќер
* 300 гр чоколадо
* 200 грама путер
* 250 мл слатка павлака
За корите:
се печат вкупно 3 кори, а за една кора ви треба:
* 5 белки
* 50 грама шеќер
* 1 лажица фил од жолчка
* 100гр крупно мелени печени лешници
Подготовка:
Најпрво филот се подготвува така што се матат жолчките и шеќерот на пареа, се додава чоколадото, а потоа путерот.
Изматете ја слатката павлака, па додадете го овој фил и оставете да се излади.
Корите можете да ги испечете поединечно или заедно, како ви е полесно.
Изматете ги белките и шеќерот, па додајте го филот со жолчка и крупно исечканите лешници.
Печете ги корите на 180 Целзиусови околу 15 минути, во зависност од јачината на вашата рерна.
Наполнете и декорирајте по желба.
На здравје!
Торта што ќе ве израдува! Мириса на лето и сладолед, а идеална е и за празниците