Сигурно веќе ги имате сите состојки за убави грчки компири дома, а можете да ги послужите со вашето омилено парче месо, риба или зеленчук…
Компирите прво се динстаат за да ги впијат сите ароми на густинот, маслиновото масло и сокот од лимон, а потоа се печат да испари вишокот течност. Резултатот е крцкаво златно совршенство!
Состојки за грчки компири:
* 1,2 кг компири
* 375 мл пилешки супа
* 125 мл маслиново масло
* 85 мл сок од лимон
* 5 чешниња лук
* 1 мала лажица сушено оригано
* 2 мали лажици сол
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 °C.
Притиснете го лукот, излупете ги компирите и исечете ги на поголеми, подебели кришки – со дебелина од околу 3 см. Ставете ги во сад за печење со сите останати состојки. Добро измешајте и печете 20 минути.
Извадете ги компирите, измешајте ги и печете уште 25 до 30 минути додека не се намали најмногу течноста. Префрлете ги компирите во нов сад за печење и полијте со лажица сок од тоа што се печеле, а потоа печете додека компирите не поруменат и не станат крцкави на рабовите.
На здравје!