СТАНДАРД life
Храна

Ова е најздравата храна на светот, а можете да ја одгледувате и на вашиот балкон

Гоџи бобинки, акаи бобинки, чиа семиња или добар стар портокал? Во потрага по најздравата храна во светот, научниците од Универзитетот Вилијам Патерсон во Њу Џерси испитале и споредиле 41 вид на овошје и зеленчук.

Победникот, најздравата храна на светот, веројатно ќе ве изненади: „суперхраната“ пар екселанс не само што расте локално, туку дури и напредува во вашите сопствени четири ѕида.

Имате идеја што би можело да биде?

Ова е најздравата храна во светот

Во студијата, научниците ја испитувале храната и нивната густина на хранливи материи. Високо на листата се најдоа кинеската зелка (91,99 поени), блитвата (89,27 поени), цвеклото (87,08 поени) и спанаќот (86,43 поени), а најздрава опција и победник на листата со вкупно 100 поени е поточарка.

Што ги прави суперхраните толку здрави?

Поточарката содржи голем број на витамини, минерали и секундарни растителни материи. Само 100 грама од ова растение се доволни за покривање на поголемиот дел од дневните потреби за витамин Ц. Имено, поточарка содржи многу повеќе витамин Ц од портокалите и лимоните, што ја прави оваа суперхрана ултимативно средство за зајакнување на имунитетот.

Покрај тоа, поточарката содржи:

* Големи количини на железо, калциум, калиум и магнезиум, а овие состојки се неопходни за градење на коските и мускулите.

* Многу витамин К кој го спречува оштетувањето на мозочните клетки.

* Антиоксидансите во поточарката штитат од оштетување на ДНК предизвикано од слободните радикали, па дури и може да го намалат ризикот од рак.

* Малку зачинетиот вкус го даваат есенцијалните масла од сенф, кои во исто време ја прават поточарката природно средство за супресивност на кашлицата. Покрај тоа, маслата од синап се добри за варење.

Дека поточарката има детоксикативно дејство покажуваат и наодите на научниците од Њу Џерси.

Што точно е поточарка?

Внимавајте да не помешате поточарка со крес. Овие два вида можете да ги одгледувате на чинија со влажна кујнска хартија или памучна вата. Двата вида се многу различни по изглед и вкус: салата од поточарка: има кратки стебла со мали листови, додека крес расте до 15 сантиметри во висина. А вкусот е различен: салатата од поточарка наликува на ротквица, а крес, очекувано, има вкус на сенф поради есенцијалните масла од сенфот.

Сепак, внимавајте на количината

Како што веќе споменавме, 100 грама поточарка покрива поголем дел од дневните потреби на витамин Ц. Сепак, тоа одговара на количината на голем сад. Сепак, ваквото количество навистина не се препорачува бидејќи етерични масла од сенф може да предизвикаат иритација на мочниот меур, бубрезите и желудникот доколку се консумираат прекумерно.

Како прилог или како додаток на парче леб или дел од салата, поточарка обично добро се поднесува. Така, како што често се случува, помалку е повеќе – дури и со најздравата храна во светот.

Поврзани вести

Рецепт за таљатели со вргањ

Urednik

Посно шарено рижото, идеја за вкусен ручек

Radmila Tasevska

Готвиме со Емилија: Намаз од туна

Radmila Tasevska