Ретко кој не сака палачинки. Освен што брзо се подготвуваат, тие можат да бидат и многу економични.
Доколку не знаете што да направите за ручек или вечера, овој рецепт е идеален.
Состојки (за полнење):
* 900 гр компири
* 1 кромид
* 2 лажици масло
* 1 црвена пиперка
* кромид
* 100 гр тврд кашкавал
За палачинките:
* 3 јајца
* 1 лажичка шеќер
* 500 мл млеко
* 200 гр брашно
* 2 лажици масло
За похување:
* 3 јајца
* 3 лажици брашно
* трошки од леб
* путер
Подготовка:
Компирите сварете ги, па процедете ги и изгмечете. Потоа на малку масло во тавче пропржете ситно сечкан кромид, а кога малку ќе омекне додадете сечкана пиперка. Зачинете со сол и бибер, па измешајте. Покријте и оставете да се готви уште 5-7 минути.
Во пирето се додаваат сечканиот млад кромид и ренданиот кашкавал. Сè добро соединете.
Јајцата се матат со прстофат сол и шеќер, па се прелива млекото. Соединете и додадете брашно, па повторно изматете. На крајот прелијте со масло и соединете.
Пржете ги палачинките.
Ставете го филот врз палачинката и завиткајте во ролни и така правете додека не ја потрошите целата смеса.
Изматете ги јајцата и додадете го брашното, па соединете. Во друг сад ставете презла. Измачкајте ги палачинките во јајца со брашно, па во презла.
Пржете во растопен путер.
На здравје!