Грав… Колку домаќини/домаќинки, толку рецепти за грав. Овој е без месо со додадена тиква. Сè уште ја има и вреди да се потроши. Патем, добро се готви и му дава густина така да не е потребна запршка.
Овој рецепт можете да го направите без масло, односно со вода.
Состојки:
* 500 гр грав (бел или кој било друг)
* 2 главици кромид, ситно сецкани
* 1 свежа црвена пиперка исечкана на мали парчиња
* 3 чешниња лук, ситно сецкани
* 200 гр исчистена тиква исечкана на помали парчиња
* 1 мал корен од целер исечен на помали парчиња
* 1 лажичка сол
* Бибер во зрна (5-6 парчиња)
* 1 ловоров лист
* 1 лажица благ зачин пипер
* свеж магдонос
* ½ dl масло (ако не се готви на вода)
* 5 дл пасирани домати
* топла вода за истурање
Подготовка:
Оставете го измиениот грав преку ноќ во вода. Ставете многу вода бидејќи гравот ќе ја „испие“. Кромидот и биберот исечкајте ги и пропржете ги на врело масло додека не омекнат.
Ако зготвите грав во вода, единствената разлика е во тоа што на сува, загреана тава, брзо пропржете го ситно сечканиот кромид и бибер со мешање, а потоа налејте малку топла вода и динстајте додека не омекне. Додадете малку вода доколку е потребно.
Кога кромидот ќе омекне, додадете го лукот и брзо потоа гравот, целерот, тиквата, пасираните домати и вода колку што е потребно. Зачинете со сол и бибер, зачинот пипер и додадете ловоров лист.
Измешајте сè и кога ќе зоврие, исклучете го огнот, поклопете и оставете да врие околу 1 час.
Ако користите шпорет под притисок, затворете го тенџерето и кога ќе почне да излегува пареа од вентилот, намалете ја топлината на минимум и варете 30 минути. Потоа оставете го тенџерето затворено уште најмалку 20 минути, бидејќи готвењето во тенџерето ќе продолжи.
Тиквата ќе се распадне и ќе даде густина што можете да ја прилагодите со последователно додавање вода.
На здравје!
Чили грав со мелено говедско месо: Рецепт за совршен есенски ручек