СТАНДАРД life
Храна

Посна чорба од грав со тиква

Грав… Колку домаќини/домаќинки, толку рецепти за грав. Овој е без месо со додадена тиква. Сè уште ја има и вреди да се потроши. Патем, добро се готви и му дава густина така да не е потребна запршка.

Овој рецепт можете да го направите без масло, односно со вода.

Состојки:

* 500 гр грав (бел или кој било друг)
* 2 главици кромид, ситно сецкани
* 1 свежа црвена пиперка исечкана на мали парчиња
* 3 чешниња лук, ситно сецкани
* 200 гр исчистена тиква исечкана на помали парчиња
* 1 мал корен од целер исечен на помали парчиња
* 1 лажичка сол
* Бибер во зрна (5-6 парчиња)
* 1 ловоров лист
* 1 лажица благ зачин пипер
* свеж магдонос
* ½ dl масло (ако не се готви на вода)
* 5 дл пасирани домати
* топла вода за истурање

Подготовка:

Оставете го измиениот грав преку ноќ во вода. Ставете многу вода бидејќи гравот ќе ја „испие“. Кромидот и биберот исечкајте ги и пропржете ги на врело масло додека не омекнат.

Ако зготвите грав во вода, единствената разлика е во тоа што на сува, загреана тава, брзо пропржете го ситно сечканиот кромид и бибер со мешање, а потоа налејте малку топла вода и динстајте додека не омекне. Додадете малку вода доколку е потребно.

Кога кромидот ќе омекне, додадете го лукот и брзо потоа гравот, целерот, тиквата, пасираните домати и вода колку што е потребно. Зачинете со сол и бибер, зачинот пипер и додадете ловоров лист.

Измешајте сè и кога ќе зоврие, исклучете го огнот, поклопете и оставете да врие околу 1 час.

Ако користите шпорет под притисок, затворете го тенџерето и кога ќе почне да излегува пареа од вентилот, намалете ја топлината на минимум и варете 30 минути. Потоа оставете го тенџерето затворено уште најмалку 20 минути, бидејќи готвењето во тенџерето ќе продолжи.

Тиквата ќе се распадне и ќе даде густина што можете да ја прилагодите со последователно додавање вода.

На здравје!

Чили грав со мелено говедско месо: Рецепт за совршен есенски ручек

Поврзани вести

Направете совршени макарони и сирење и уживајте во денот

Urednik

Лесен летен десерт: Печени круши

Urednik

Рецепт за најсочните канелони

Urednik