Лазањите од тиквички се вкусна и поздрава алтернатива на традиционалните лазањи. Наместо традиционални тестенини, се користат тенки парчиња омилен летен зеленчук. Тоа е популарен избор за оние кои сакаат да го намалат внесот на јаглени хидрати, да вклучат повеќе зеленчук во нивната исхрана или се свртуваат кон диета без глутен.
Лазањите од тиквички генерално не се тешки за подготовка, целиот процес е едноставен, особено со добар рецепт кој ќе ве води. Ова јадење е одлична опција за семејства. Тоа е креативен начин да внесете повеќе зеленчук во исхраната на вашето семејство, особено ако вашите деца се пребирливи. Вкусот потсетува на класични лазањи, па веројатно ќе уживаат и децата и возрасните.
Здравствени придобивки од лазањите од тиквички
Тиквичките се нискокалоричен зеленчук богат со витамини, минерали и диетални влакна. Со замена на тестенините со парчиња тиквички, значително ја намалувате содржината на јаглехидрати во садот и истовремено ја зголемувате нивната хранлива вредност. Ова може да биде особено корисно за поединци кои сакаат да ја контролираат својата тежина или нивото на шеќер во крвта.
Рецепт за лазања со тиквички
Состојки:
* Две големи тиквички
* 200 грама пршута
* 200 грама тврд кашкавал
* трошки од леб
* зачини
Подготовка:
Тиквичките исечете ги по должина. Зачинете ги, а потоа виткајте ги во презла и наредете ги на дното на огноотпорен сад.
Исечете ја пршутата на тенки кришки и наредете ги над тиквичките.
Посипете со рендан тврд кашкавал
Постапката повторувајте ја додека не го потрошите материјалот, последниот слој нека биде кашкавал.
На здравје!