СТАНДАРД life
Храна

Салепот го носи мирисот на Турција: Ароматичен пијалок кој можете да го подготвувате преку целата година

Турската кујна е позната по своите зачини, што ја прави специфична и препознатлива. Меѓу другото, има и рецепт за салеп, ароматично топло млеко кое е единствено во светот.

Салепскиот прав е, инаку, исушени, мелени корени на неколку видови орхидеи. Во рецептот подолу, можете да користите и алтернатива – пченичен скроб.

Состојки:

* 1 л. млеко
* 1 лажица салеп (во прав) или пченичен скроб
* 1 лажица цимет
* 1 лажица шеќер

Подготовка:

Во мало тенџере ставете една лажица салеп и шеќер, прелијте со чаша млеко и мешајте додека шеќерот малку не се раствори.

Ставете го на шпорет и варете на ниска температура со повремено мешање околу 10 минути.

Кога ќе биде готов, истурете го во чаши и посипете со цимет, колку што сакате.

На здравје!

Поврзани вести

Совршено крцкави компири: Готвач ја открива тајната на подготовката на овој деликатес

Urednik

Хумус со печени пиперки: Идеја за нешто посно и вкусно

Urednik

Готвиме со Емилија: Рецепт за познатата турска пица – Лахмаџун

Radmila Tasevska