Во текот на летото се препорачува да се јаде што повеќе овошје и зеленчук, вклучително и моркови.
Многумина не ги сакаат варени, но доколку ги подготвите на малку поинаков начин, дефинитивно ќе ви се допаднат.
Тоа е пудинг направен од овој зеленчук на начин на кој се подготвува на југот на Азија.
Вкусот е сличен на нашата алва, но текстурата е различна, што не ја менува ситуацијата.
Состојки:
* 500 гр моркови
* 6 мешунки од кардамон
* прстофат цимет
* 1 лажица ши путер
* 250 мл бадемово млеко
* 50 гр кафеав шеќер
* 50 гр бел шеќер
* 1 шака суво грозје
* 1 шака бадеми
* 20 гр млеко во прав (по избор)
* прстофат шафран (по избор)
* 4 каранфилчиња (по избор)
Подготовка:
Отстранете ги семките од кардамонот и нежно издробете го. Пржете го ши путерот на силен оган околу една минута додека не ја ослободи аромата.
Излупете го и крупно изрендајте го морковот, па додајте го во тавата со сол. Намалете ја топлината на минимум и мешајте додека не се соедини, околу пет минути. После тоа, зголемете ја топлината и пржете уште 10 минути додека морковите не се исушат.
Истурете го млекото и шафранот што ќе му даде црвеникава боја. Намалете ја топлината и динстајте сè со постојано мешање, додека течноста не испари, околу 20 минути.
Додадете шеќер и суво грозје и продолжете со пржење додека не се згусне.
За побогат вкус можете да додадете и млеко во прав. Гответе околу една минута, а потоа додадете ги бадемите. Одозгора можете да посипете и кокос.
На здравје!