СТАНДАРД life
Храна

Пита со компири и пилешко

Иако питата со компири и пилешко не бара премногу скапи и комплицирани состојки, ниту пак посебни кулинарски техники, сепак ќе треба да поминете малку време на рендање на компирите.

Пита „рапи“ е едноставно јадење со компири и месо кое се нарекува и рапур или рапур – од францускиот збор за рендан компир.

Скромната пита има посебно значење за потомците на француските колонијалисти во Канада. Традиционалното јадење на сиромашните со текот на времето стана симбол на силата, а питата „рапи“ се подготвува и денес.

Доколку сакате да го испечете, подолго време рендајте го компирот, кој потоа се цеди, а за да биде посочен, во питата се додава месо или рибна супа.

Состојки:

* 1 пилешко (1800 g)
* 5 кг компири
* 1 главица кромид
* 1 морков
* 1 стебленце целер
* 2 лажички сол
* 2 лажици путер

Подготовка:

1. Месото, кромидот, морковот, целерот и солта се ставаат во ладна вода и се загреваат. Кога ќе зоврие, варете околу два часа. Процедете ја супата.

2. Пилешкото исчистете го и исечете го на помали парчиња.

3. Излупете го компирот, ситно изрендајте го и исцедете го вишокот течност така што ќе го ставите во чиста крпа и добро исцедете ја водата.

4. Измерете ја количината на течност што ја испуштиле компирите и фрлете ја. Постепено додадете рендан компир во еднаква количина на зовриена супа.

5. Половина од компирите се ставаат во голем подмачкан сад за печење, па се покрива со остатокот од компирите и се додава омекнатиот путер. Се пече на 200 степени целзиусови половина час, додека врвот не порумени. Потоа намалете ја температурата на 180 степени и печете уште два часа.

На здравје!

Поврзани вести

Домашни крекери: Крцкави и вкусни, готови за 30 минути!

Radmila Tasevska

Брза ронлива торта од сливи

Urednik

Пилешки бургер од тофу сирење со домашна земичка

Urednik