СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за фалафел: Мирисот и вкусот на Блискиот Исток во вашиот дом

Мирисот на Блискиот Исток можете да го почувствувате во вашата кујна правејќи вкусен фалафел.

Рецептот за фалафел, добро познатите вкусни топчиња, воопшто не е тежок и може да го направи секој домаќин, без разлика дали е вешт во кујната или не.

Корисен е и во деновите на постот.

Состојки:

* 2 чаши сушен наут
* половина лажичка сода бикарбона
* 1 шолја магдонос
* 3/4 чаша свеж коријандер
* половина чаша свеж копар
* 1 мал кромид
* 1 лажичка прашок за пециво
* 6 чешниња лук
* малку мелен ким и коријандер
* сол, бибер
* 2 лажици препечен сусам

Подготовка:

Во поголем сад ставете го сушениот наут и сода бикарбона и наполнете го со вода за да има вода колку еден прст над состојките. Потопете навечер и оставете да отстои најмалку 18 часа. Следниот ден исцедете ги состојките и добро исушете ги.

Во садот додадете ги зачините, ситно исечканиот кромид и лукот и убаво измешајте. Можеби не е лошо да се комбинира и во блендер. Покријте го со крпа или проѕирна фолија и оставете го во фрижидер најмалку еден час.

Непосредно пред да одлучите да ги испржите, во смесата додајте прашок за пециво и сусамот и измешајте со процесор за храна.

Со помош на лажица можете да формирате топчиња, а најдобро е дланките да бидат влажни додека ги обликувате.

Во тавата сипете го маслото и кога добро ќе се загрее, односно кога ќе почне да „крчка“, внимателно ставете ги фалафелите во тавата и оставете ги да се пржат околу три минути од страна, додека не поруменат. Обидете се да не се испржите се наеднаш, односно оставете простор за секое топче и не ги „туркајте“.

Како што е готово секое топче, ставете ги на хартиена крпа да се исцедат. Можете да ги јадете со прелив по ваш избор или со салата со краставица и домат.

На здравје!

Поврзани вести

Кои се покорисни – печени или сурови jaтки?

Radmila Tasevska

Никогаш не фрлајте конзервирано рибино масло: Дури и познатите готвачи го користат поради оваа причина

Radmila Tasevska

Лутеница која потсетува на детството – пробајте го рецептот!

Urednik