Божиќните и новогодишните празници се незамисливи без мали колачи, тие ја прават празничната трпеза уште поатрактивна и посебна.
Чоколадните колачиња со рум се идеални за секакви прослави, вклучително и Божиќ и Нова Година, а особено ќе ги воодушеват љубителите на рум и чоколадо.
Состојки (за 45-50 парчиња):
* 500 гр мелен бисквит
* 100 гр печени мелени лешници
* 125 гр путер (собна температура)
* 70 гр шеќер во прав
* 2 кесички рум шеќер
* 1/2 шише ароматичен рум
* 50 гр чоколадо во прав
* 1,7 дл (до 1,9 дл) цеден сок од портокал
Чоколаден ганаш:
* 200 гр млечна чоколада
* 1 дл слатка павлака
Сè уште е потребно:
* мелени бисквити
* мелени печени лешници
Подготовка:
Прво подгответе го ганашот. Во соодветен сад искршете ја млечната чоколада на помали парчиња и прелијте ја слатката павлака. Загрејте на средна топлина, мешајќи додека не се стопи целото чоколадо. Изладете ја смесата.
Во мелениот бисквит додадете лешници, путер, шеќер во прав, рум шеќер, ароматичен рум и чоколаден прав. Измешајте го. Количината на исцеден сок од портокал зависи од видот на бисквитот што го користите, па сокот додајте го постепено за да не ја разредете смесата премногу. Со раце матете ја еднообразната смеса додека не се соединат сите состојки.
Користете кружен калап од 4 см за да ги формирате колачињата. За едно колаче потребни се околу 20 гр смеса. Смесата притиснете ја во калапот и израмнете ја, а на средината на колачето додека е во калапот употребете го шишето ароматичен рум за да направите вдлабнатина.
Формираните колачиња валкајте ги во мешавина од мелени бисквити и мелени печени лешници. Постапката повторете ја додека не ја потрошите целата смеса.
Чоколадниот ганаш (ако премногу се стврдне, загрејте го малку за полесно да се полнат колачињата) префрлете го во кеса за пециво, отсечете го горниот дел и секое колаче наполнете го со чоколаден фил. Чувајте ги колачињата покриени на собна температура.
На здравје!
Напитокот од чоколаден намаз, рум и цимет ќе ги стопли душата и телото