СТАНДАРД life
Храна

(РЕЦЕПТ) Здраво и посно пире!

Просото и карфиолот како одлична комбинација и додаток на некоја риба или месо кога не е време за пости.

Состојки:

* 1 среден карфиол
* 200 грама просо
* маслиново масло
* магдонос, сол, бибер
* или зачини по ваш избор

Подготовка:

Карфиолот измијте го, исечете го на помали цветчиња и варете го во солена вода додека не омекне. Околу 20 минути.

Карфиолот се вади, а во две чаши вода во која се варел карфиолот, се става измиеното просо и се вари околу 15 минути додека да омекне и да ја впие течноста. Доколку е потребно, додадете уште малку вода.

Во блендер изблендирајте ги просото и карфиолот. Зачинете со сол, бибер, посипете со малку маслиново масло и посипете со магдонос или кој било друг зачин што го сакате (ким, коријандер, копар…)

На здравје!

Поврзани вести

Кои се покорисни – печени или сурови jaтки?

Radmila Tasevska

Кнедли со сливи!

Urednik

Старински рецепт за совршени тулумби

Urednik