Тестенините со туна им се омилено јадење на многумина бидејќи брзо се готоват, не бараат кулинарски вештини, состојките може да се додадат по ваш вкус, а резултатот е секогаш одличен.
Покрај домашните класици – туна во крем и туна во сос од домати, има многу добри комбинации за салати со туна и тестенини, а покрај тоа што оди во сосот, секако може да си поиграте и со тестенини. Покрај класичните, има и интегрални тестенини и долга листа на тестенини направени од леќа, хељда, спел…
Најдовме одличен рецепт за тестенини со туна и авокадо, чии вкусови дополнително се подобруваат со прелив од оцет, мајонез и сенф. Ако претерате со состојките, не е важно, бидејќи од авокадо и туна можете да направите одлична паштета.
Состојки:
* 50 гр тестенини по избор
* 1 конзерва туна
* 1 морков, рендан
* 1 црвен кромид, сецкан
* 1 зелена пиперка, исечкана на коцки
* 1 црвена пиперка, исечкана на коцки
* половина авокадо (исечено на коцки)
* 1 лажичка јаболков оцет
* 1 лажичка вегански мајонез
* 1 кафена лажичка сенф
* зачини по ваш избор
Подготовка:
Додека се варат тестенините, измијте го и исечете го зеленчукот и измешајте го со туната.
Во помал сад измешајте ги сенфот, јаболковиот оцет и веганскиот мајонез и прелијте ги топлите тестенини со туна и зеленчук.
Зачинете по желба со црн пипер и сол или мешавина од медитерански зачини.
На здравје!
ЗА РУЧЕК ИЛИ ВЕЧЕРА: Совршени тестенини со тиквички за топлите летни денови