СТАНДАРД life
Храна

Тестенини со туна: Саканата класика со пресврт, што го носи до нови граници

Тестенините со туна им се омилено јадење на многумина бидејќи брзо се готоват, не бараат кулинарски вештини, состојките може да се додадат по ваш вкус, а резултатот е секогаш одличен.

Покрај домашните класици – туна во крем и туна во сос од домати, има многу добри комбинации за салати со туна и тестенини, а покрај тоа што оди во сосот, секако може да си поиграте и со тестенини. Покрај класичните, има и интегрални тестенини и долга листа на тестенини направени од леќа, хељда, спел…

Најдовме одличен рецепт за тестенини со туна и авокадо, чии вкусови дополнително се подобруваат со прелив од оцет, мајонез и сенф. Ако претерате со состојките, не е важно, бидејќи од авокадо и туна можете да направите одлична паштета.

Состојки:

* 50 гр тестенини по избор
* 1 конзерва туна
* 1 морков, рендан
* 1 црвен кромид, сецкан
* 1 зелена пиперка, исечкана на коцки
* 1 црвена пиперка, исечкана на коцки
* половина авокадо (исечено на коцки)
* 1 лажичка јаболков оцет
* 1 лажичка вегански мајонез
* 1 кафена лажичка сенф
* зачини по ваш избор

Подготовка:

Додека се варат тестенините, измијте го и исечете го зеленчукот и измешајте го со туната.

Во помал сад измешајте ги сенфот, јаболковиот оцет и веганскиот мајонез и прелијте ги топлите тестенини со туна и зеленчук.

Зачинете по желба со црн пипер и сол или мешавина од медитерански зачини.

На здравје!

ЗА РУЧЕК ИЛИ ВЕЧЕРА: Совршени тестенини со тиквички за топлите летни денови

Поврзани вести

Чоколадна торта со портокали

Urednik

Рецепт за посна сарма со ореви

Urednik

Осо буко со зеленчук! Италијански специјалитет за цело семејство

Urednik