20.8 C
Скопје
19 септември, 2025
СТАНДАРД life
Храна

Започна сезоната на храната која се нарекува лек за „сто болести“

Киселата зелка е традиционална зимска храна. Се јаде на сто начини и е природен пробиотик. Големата предност на киселата зелка е што помага во варењето на мрсната храна и го забрзува метаболизмот, со што се подобрува излачувањето на штетните материи од организмот и се чисти и обновува црниот дроб. Зелката исто така го промовира зараснувањето на раните, а ефикасна е и при ревматизам и воспаление на вените.

Киселата зелка е извор на ниацин (витамин Б3), кој е неопходен за клеточната енергија, метаболизмот и метаболизмот во мозокот. Меѓу придобивките од киселата зелка, се наведува дека го прави телото поотпорно на стрес, помага во формирањето на црвените крвни зрнца, ја стимулира работата на клетките и делува подмладителен, а важна е за одржување на јачината на коските и придонесува за обновување на истрошеното сврзно ткиво.

Оваа храна содржи голема количина на витамин Ц, поради што е идеална во борбата против вирусите и инфекциите карактеристични за овој период од годината. Со оглед на сето горенаведено, не е чудно што киселата зелка се нарекува лек за стотина болести.

Поврзани вести

Повкусно од похован кашкавал и зденки: Похована фета со мед и сусам

Radmila Tasevska

Рецепт за француски тост

Radmila Tasevska

ЛЕБ ПО РЕЦЕПТ НА СТАР ПЕКАР: Полнет со лук, блитва, моцарела и зачини

Urednik