СТАНДАРД life
Храна

🎥Рецепт за супа која секојдневно ја јадат најдолговечните луѓе во светот

На некои фактори на долговечност, како што е генетиката, не можеме да влијаеме, но на други можеме.

Одамна ни е позната исхраната на најдолговечните луѓе во светот, а сега ви пренесуваме еден од рецептите за оброк кој секојдневно го јадат луѓето од сините зони.

На некои фактори на долговечност, како што е генетиката, не можеме да влијаеме, но на други можеме. Она што го јадеме и колку редовно вежбаме игра голема улога во тоа колку долго ќе живееме.

Ова се смета за главната причина зошто жителите на таканаречените сини зони имаат најголема концентрација на стогодишници.

Тиктокер Карли Бодруг гледал документарец за навиките на луѓето во сините зони, кога забележал дека секој ден јадат супа полна со зеленчук.

„Најдолговечните семејства ја јадат оваа супа речиси секој ден“, истакна тиктокерот.

Камен-темелник на исхраната на повеќето стогодишници се храната од растително потекло, како гравот, мешунките, зеленчук и житариците, а д-р Тим Тиутан потврди дека оваа супа е здрава.

„Оваа неверојатна супа од растително потекло е полна со витамини, минерали и растителни влакна. Зеленчукот е богат со растителни влакна кои помагаат во контролата на нивото на шеќер во крвта, го намалуваат холестеролот, го подобруваат здравјето на цревата и помагаат во контролата на тежината“, објасни тој.

@doctortim.md #duet with @Carleigh Bodrug – plantyou This amazing plant-based soup is full of vitamins and minerals, fiber and more. Vegetables are rich in fiber which help control blood sugar levels, lower cholesterol, improve gut health, support weight management and lower cancer risk. So many studies support these health benefits! 👨‍🍳The “Olive Garden Minestrone Soup” can be found in her website plantyou dot com! #healthyfood #healthyrecipe#healthyrecipeegetables #plantbased #soup ♬ Home – Matthew Hall

Поврзани вести

Пица која не дебелее: Лажното тесто е хит, а ова е совршениот рецепт

Radmila Tasevska

Посно шарено рижото, идеја за вкусен ручек

Radmila Tasevska

Јапонски полнети пиперки

Urednik