Стандард
КОМПАНИИ

Apple почна да плаќа даноци во БиХ

Една од најголемите светски технолошки компании, Apple, стана првата странска компанија што плаќа ДДВ во Босна и Херцеговина за услугите купени од страна на граѓаните на БиХ преку Интернет.

Ратко Ковачевиќ, портпарол на Управата за индиректно оданочување (UIO) од БиХ, рече дека Apple се регистрирал како обврзник на ДДВ на 5 февруари 2021 година, а на 10 март за прв пат ја доставил својата ДДВ пријава преку „Делоит БиХ“, која е нивни даночен застапник.

„На сите граѓани кои купиле одредени услуги преку Интернет од Apple во февруари 2021 година, им се издадени фактури со пресметан ДДВ, што беше пријавено во ДДВ-пријавата на таа компанија“, рече Ковачевиќ.

Тој додава дека на овој начин сите други светски компании треба да пријават и да ја платат даночната обврска за сите услуги што им ги даваат на граѓаните на БиХ.

Ковачевиќ посочува дека оние кои не можат или не сакаат да имаат своја компанија регистрирана во БиХ, тоа можат да го сторат тоа преку даночен полномошник и дека во БиХ има неколку реномирани компании кои се занимаваат со даночни и други консултантски услуги.

Освен БиХ, многу земји во Европа и остатокот од светот се соочуваат со овој проблем.

„Ние веруваме дека примерот на Apple може да биде препорака до другите големи глобални играчи да ја исполнат својата обврска да плаќаат ДДВ на ист начин во БиХ. Бидејќи нашата земја има една од најниските стапки на ДДВ во светот, подобро е да ја платат нивната даночна обврска за испораки направени во БиХ до нас отколку да ја плаќаат во земјите каде што се базираат овие компании и кои имаат значително повисоки стапки на ДДВ“, рече Ковачевиќ.

Наведува дека сите компании плаќаат ДДВ на испорачаните услуги и го бележат во своите книги, и дека тоа обично го плаќаат во земјите каде што се со седиште, а тие обично имаат стапки на ДДВ повисоки од 20 проценти.

„Точно стапката во БиХ од 17 проценти може да биде она што ќе ги охрабри компаниите да плаќаат ДДВ во БиХ. Ако тие го сторат тоа во БиХ, како што направи и Apple, сите законски обврски ќе бидат исполнети, како во земјата каде што се со седиште, така и во БиХ, земјата во која ја испорачале услугата, а во исто време тие ќе поминат подобро финансиски бидејќи ќе платат пониска стапка на ДДВ“, додаде Ковачевиќ, пренесе „Вечерњи лист“.

Поврзани вести

Вакво нешто немам видено 89 години: Бафет објаснува што се случува со светските берзи (ВИДЕО)

msp-admin

Цените на ЕУРОСУПЕР 95 и ЕУРОСУПЕР 98 се зголемуваат за половина денар

msp-admin

Пред да се преселите во Германија, подготoвка по дома

msp-admin