СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Барелот нафта падна под нулата за прв пат во историјата

Во Соединетите држави се забележува целосен колапс на цената на нафтата, која вечерва се тргува по цена под нула американски долари за барел. Тоа во превод значи дека производителите на нафта во Америка им плаќаат на клиентите да купат нафта на пазарот со датуми за испорака во мај. И ова се случува за прв пат во историјата на трговијата со нафта во САД.

Падот на цената на нафтата во САД е последен во низата индикации за вистинската длабочина на кризата во која светот падна како резултат на глобалната пандемија на нов коронавирус што се појави и се шири од Кина.

Причината за денешниот драматичен пад на американскиот пазар на нафта лежи во технички причини, пишуваат светските медиуми специјализирани за набудување на пазарот. Во вторник истекува рокот за склучување договор за набавка на нафта со рок за испорака во мај, а овој рок придонесува за паника на побарувачката на клиентите затоа што никој не купува заради високи залихи во рафинериите, а оние што купуваат го прават тоа со рок на испорака во јуни. Но, без оглед на техничките причини, јасно е дека мерките за ограничување во САД поради коронавирусот придонесоа за драматичен пад на потрошувачката на нафтени производи во Америка.

Историски рекордното зголемување на новата невработеност значи дека се помалку и помалку Американци седат во нивните автомобили. Референцата американска ВТИ нафта во еден момент денес беше со цена од – 40,32 долари за барел, што значи дека производителот на нафта му плаќа на клиентот 40 долари наместо да плати во спротивна, нормална насока.

На меѓународниот пазар, цената на суровата нафта „Брент“ не бележи толку драматичен пад и се тргува околу 25 долари за барел, што е дневна загуба од околу 9 проценти.

Еден барел е 158,98 литри.

Поврзани вести

Богатите земји држат 90 проценти од вакцините

Влатко Зорба

Автономни автомобили на улиците на Британија уште оваа година

Влатко Зорба

Русија го намали производството и извозот на нафта

Влатко Зорба