Стандард
КОМПАНИИ

Бројот на 5G врски ќе надмине една милијарда до 2023-та

Бројот на 5G врски во светот ќе надмине една милијарда по околу четири години. Клучни фактори за раст на новите мрежи ќе бидат големиот обем на генерирани и потрошени податоци, Интернет на нештата (IoT) и апликациите во реално време.

Според новата прогноза за ИДЦ, бројот на 5G врски оваа година се проценува на околу 10,0 милиони и ќе достигне 1,01 милијарди во 2023 година. Овие бројки соодветствуваат на просечна годишна стапка на раст од 217,2%.

Аналитичарите забележуваат дека воведувањето на 5G во текот на следните неколку години ќе биде поткрепено со зголемениот обем на генерирани и потрошени податоци. Овој фактор ќе се манифестира и во корпоративниот и во сегментот на потрошувачи.

Миграцијата кон 5G на корисници, кои интензивно користат податоци ќе им овозможи на операторите да управуваат со мрежни ресурси поефикасно, покажува анализата на ИДЦ.

Втор клучен фактор за раст на мрежите од петта генерација е зголемувањето на бројот на IoT уредите. Покрај тоа, предноста на 5G во однос на ниската латентност ќе игра важна улога, што ќе даде поттик на апликациите на кои им е потребен одговор во реално време.

Поврзани вести

Marks & Spencer дели 7.000 откази и го менува начинот на продажба

msp-admin

ФИТР: Два јавни повика во тек со 4,5 милиони евра ќе се наменат за почеток на економско заздравување на државата

msp-admin

Мајкрософт ја продолжи работата од дома најрано до јули 2021 година

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!