Стандард
КОМПАНИИ

Европа: Сè помалку плаќање со банкноти, но и се повеќе во оптек

Иако Европејците се повеќе посегнуваат по дебитна картичка или телефон за да плаќаат за набавки, побарувачката за банкноти и монети во еврозоната е во подем – а пандемијата дури ја забрзува оваа тенденција, според Европската централна банка.

Иако банкнотите и монетите се користат сè помалку во секојдневните трансакции, вредноста на готовината во оптек е скоро двојно поголема во последната деценија, рече банката во својот најнов билтен, цитиран од „Блумберг“.

Таканаречениот „парадокс на банкноти“ се објаснува со два фактора: побарувачката на еврото надвор од еврозоната, како и заштедите „под душек“ на Европејците. До крајот на 2020 година циркулираат банкноти во вредност од над 1,4 трилиони евра, што е зголемување за 11% за една година.

Сепак, податоците покажуваат дека само една петтина се користи за трансакции. Истражувањата покажуваат дека помеѓу 30 и 50% од вредноста на банкнотите во оптек е надвор од еврозоната – најчесто во земјиte во развој со неразвиена платежна инфраструктура и недостаток на можности за заштеда, вклучително и поради нестабилна валута.

Останатите се физички складирани од домаќинства, компании и банки. Друга студија покажува дека една третина од домаќинствата во еврозоната чуваат банкноти дома во 2019 година – најчесто мали количини, но понекогаш и над 10.000 евра.

Поголемата побарувачка за банкноти во кризната година 2020 година може да се спореди само со побарувачката по распадот на „Lehman Brothers“ во 2008 година.

„Како и со другите кризи, зголемувањето на побарувачката за готовина е предизвикано од претпазливост“, рече ЕЦБ.

Поврзани вести

Вината на „Тиквеш“ и „Tikveš Châteaux & Domainеs“ освоија седум медали на натпреварот „Мундус Вини“

msp-admin

Си Џинпинг: Неверојатен напредок во проектите во Србија, Грција и Хрватска

Влатко Зорба

ММФ: Земјите кои подобро се справиле со Ковид-19 во раната фаза, ќе имаат полесно и побрзо закрепнување

Влатко Зорба