СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

ИНА во загуба од 84 милиони евра: Што точно влијаеше на лошата година?

Минатата година, која беше обележана со пандемија, хрватската групација ИНА работеше со загуба од 638 милиони куни (84,3 милиони евра), без еднократни ставки, во однос на остварената добивка од 768 милиони куни (101,4 милиони евра) во 2019 година.

Негативниот финансиски резултат, покрај падот на цените на производите и побарувачката, главно се должи на надворешни фактори. Финансискиот извештај на ИНА покажува дека нето приходите од продажба во 2020 година достигнале 14,79 милијарди куни (1,95 милијарди евра), што е за 34,5 проценти помалку од претходната година.

Добивката пред камати, даноци, амортизација и депрецијација (EBITDA), со исклучок на еднократните ставки, изнесуваше 1,78 милијарди куни (235 милиони евра) и беше за 38 проценти пониска отколку во 2019 година.

Во извештајот, меѓу другото, се наведува дека минатогодишниот пад на цените на Брент за 34 проценти резултираше со пониски приходи од продажба на сурова нафта и кондензат за 611 милиони куни (80,7 милиони евра), додека пониските цени на бензинот резултираа со помали приходи од продажба. енергија за 396 милиони куни (52,3 милиони евра).

Капиталните инвестиции на ИНА беа намалени за 40 проценти во 2020 година, на 1,28 милијарди куни (169 милиони евра), што доведе до пониско нето задолжување на компанијата. На крајот на 2020 година, нето-долгот изнесуваше 1,6 милијарди куни (211,3 милиони евра) и беше за 37 проценти понизок отколку на крајот на 2019 година.

Поврзани вести

Нови 4,5 милиони Американци аплицираа за бенефиции за невработеност, вкупно 26 милиони

msp-admin

Лагард: Економијата во еврозоната ќе доживее подобри времиња

Влатко Зорба

„Луфтханза“ со рекордна загуба од 6,7 милијарди евра во 2020 година

Влатко Зорба