СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Источноевропејците ја напуштаат Британија месеци пред „Брегзит“ (инфографик)

Бројот на источно-европски жители што живеат во Велика Британија падна минатата година – пред крајот на периодот по транзицијата по „Брегзит“ до нивоата 2015 година, откако блокадите поради коронавирус затворија големи делови од економијата, според „Блумберг“.

Бројот на странци во Велика Британија се намалуваше до јуни, со најголем пад кај жителите на земјите од Европската унија кои се приклучија на блокот во 2004 година, според Националниот завод за статистика. Ова ги вклучува граѓаните на Полска, Естонија и Словенија.

Податоците предизвикуваат сомнеж дали овие службеници ќе се вратат во Кралството откако ќе се смири пандемијата. Имиграцијата стана главна тема за време на референдумот за „Брегзит“ во 2016 година, а некои тврдат дека можноста за слободно движење во блокот создаде премногу конкуренција за Британците на пазарот на трудот во нивната земја. Бизнис групи се залагаат за поголема флексибилност при вработувањето во сектори како што се здравството и градежништвото.

Двојниот удар на Ковид-19 и „Брегзит“ може да помогне во намалувањето на бројот на источноевропејците во земјата. Првите рестриктивни мерки во Велика Британија за контрола на пандемијата, воведени во пролетта 2020 година, ги затворија бизнисите чии активности не се од суштинско значење, како и училиштата, што веројатно принуди некои вработени да ја напуштат земјата. Лондон, чиј сектор на услуги е сериозно погоден од вирусот, доживува најголем одлив на странци.

И покрај падовите, Полјаците сè уште имаат најголем удел на странци во Велика Британија, покажуваат податоците. Во Лондон, учеството на странците е нешто повеќе од една петтина – најголем во споредба со кој било регион.

Поврзани вести

ИЕА ја намали својата прогноза за побарувачката на нафта во 2021 година

Влатко Зорба

За колку време може да се реши проблемот со отпадот во општините

msp-admin

„Фејсбук“ казнет во Унгарија со четири милиони долари

msp-admin