Стандард
КОМПАНИИ

Како е да се работи за најбогатиот човек во светот?

Џон МекКи ја создаде Whole Foods во Остин, Тексас, во 1978 година за 45.000 американски долари. Во 2017 година, в ја купи прехранбената компанија за 13,7 милијарди долари.

По скоро четири децении како голем шеф, Меки, кој сè уште е извршен директор на Whole Foods, вели дека често го прашуваат како е сега да се работи за друго лице, а поконкретно за Џеф Безос, пишува CNBC.

„Луѓето сè уште ја имаат оваа заблуда дека извршниот директор е Бог или нешто слично“, рече Меки. „Но, ова не е точно“, додаде тој.

„Не е голема промена, каква ја замислувате“, рече Меки. Да се ​​праша како е конечно да се има шеф е „апсолутно недоразбирање за начинот на кој функционираат повеќето корпорации“, рече Меки.

„Мислам дека отсекогаш сум имал шеф. Отсекогаш сум се пријавувал во бордот на директори на Whole Foods“, рече тој. Покрај тоа, тој коментираше дека се обидел да биде лидер, што значи дека тој „им служел на повисоките цели на компанијата“ покрај нејзините акционери

Меки тврди дека логистички Whole Foods задржале одредена автономија откако била стекната.

„Whole Foods се промени и се разви, сигурно, но на добар начин. Јас секогаш ја користам оваа аналогија – кога ќе се ожените, дали се менувате?“, коментира тој. „И одговорот е: „Ако не се промениш, ќе се разведеш“.

Според него, Whole Foods се менува, не под притисок на Amazon, туку затоа што прави многу нови работи.

Но, според „Блумберг“, две години по стекнувањето, искуството за купување во Whole Foods останува во голема мера непроменето.

Сепак, за вработените, условите „значително се влошија“ откако Amazon ја купил компанијата, а здравственото осигурување на работниците со скратено работно време е скратено, се наведува на веб-страницата „Eater“.

Портпарол на Whole Foods за медиумите изјави дека тоа влијае само на мал процент од вкупната работна сила на компанијата, а потегот е направен за „подобро задоволување на потребите на нашиот бизнис …“.

Поврзани вести

Електричните автомобили наскоро поевтини од класичните?

Влатко Зорба

„Јутјуб“ ја суспендираше сметката на Трамп

Влатко Зорба

Ангеловска: Со преземните мерките ќе се потрудиме кривата на невработеност да биде што порамна

msp-admin