СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Кои се најголемите трговски партнери на САД, а каде сме ние?

Соединетите Американски Држави се соочуваат со трговски дефицит уште од 70-тите години на минатиот век. Тоа значи дека во изминатите пет декади, САД увезуваат повеќе од другите земји одошто ги извезуваат своите производи, покажува анализата на порталот Howmuch.net.

Петте земји во светот во коишто САД извезуваат најмногу се: Канада (293 милијарди долари), Мексико (256 милијарди долари), Кина (107 милијарди долари), Јапонија (75 милијарди долари) и Велика Британија (69 милијарди долари).

Генерално, земјите од Северна Америка, Западна Европа и Источна Азија најмногу увезуваат од американските производи.

Од друга страна, петте земји од коишто САД увезуваат најмногу се: Кина (452 милијарди долари), Мексико (358 милијарди долари), Канада (320 милијарди долари), Јапонија (144 милијарди долари) и Германија (127 милијарди долари).

И покрај “трговската војна“ што ја имаат САД и Кина од 2018-та година, САД сепак се многу зависни од увозот на производи од Кина.

Со овие пет земји, според Howmuch.net, САД имаат позитивен трговски биланс: Хонг Конг (26 милијарди долари), Холандија (21 милијарда долари), Обединети Арапски Емирати (16 милијарди долари), Австралија (15 милијарди долари) и Белгија (15 милијарди долари).

Со Кина (346 милијарди долари), Мексико (102 милијарди долари), Јапонија (69 милијарди долари), Германија (67 милијарди долари) и Виетнам (56 милијарди долари) САД имаат негативно трговско салдо.

Каде е Северна Македонија во случајот, прочитајте на следниот линк!

Поврзани вести

Фејсбук потрошил 23 милиони долари на Закерберг во 2019 година

msp-admin

За 3 месеци, 618.000 луѓе останале без работа во Германија

msp-admin

Кина му објави војна на својот најбогат граѓанин

Никола Поповски