Стандард
КОМПАНИИ

Наставата на „Меѓународниот Балкански Универзитет“ започнува на 5 октомври

Новата учебна година на најдобро рангираниот универзитет во категоријата настава и учење според последната Шангајска ранг-листа, Меѓународниот Балкански Универзитет започнува во понеделник, 5 октомври. Поради новонастанатата ситуација и земајќи ги предвид околностите поврзани со пандемијата на корона вирусот, наставата за време на зимскиот семестар ќе се одвива целосно онлајн.

Меѓународниот Балкански Универзитет (МБУ) како одговорна високообразовна институција, за потребите на Универзитетот разви интегрирана платформа за е-учење наречена „Хело“ (Hello! Online System). На онлајн платформата се креирани преку 500 предмети од 17-те додипломски и 11-те постдипломски студиски програми. Оваа платформа беше креирана уште при крајот на месец март и истата се користеше и за следење на наставата за време на остатокот од летниот семестар од учебната 2019/2020 година. Центарот за онлајн настава при Универзитетот, преку кој се спроведува наставата на „Хело“ платформата, е опремен со најсовремени услови, сите потребни технолошки решенија за ваков неконвенционален, но модерен метод на настава, при тоа запазувајќи ги сите потребни мерки за претпазливост и заштита од КОВИД-19.

Новитет е и новоразвиениот систем за онлајн запишување на зимскиот семестар од академската 2020/2021 година. Запишувањето ќе биде отворено од 30 септември до 9 октомври. Процесот на регистрација ќе се одвива целосно онлајн, преку „Хело“ платформата, со цел да се избегне создавање гужви, блиски контакти и физичко присуство кое може да го загрози здравјето на студентите, кадарот и нивните семејства. Исто така, деталниот академски календар со распоред на предавања е веќе објавен на веб страницата на МБУ.

„Онлајн наставата, без физичко присуство на студентите, во моментов е со сигурност најдобра опција за сите. Во насока на зачувување на јавното здравје, менаџментот на Универзитетот донесе одлука за продолжување на досега успешната онлајн настава. Сакаме да им посакаме успешна учебна година на сите студенти и целиот академски кадар, со надеж дека што побрзо ќе се надмине кризата и ќе можеме повторно да се вратиме на регуларниот метод на настава, бидејќи ни недостасуваат нашите студенти“ – велат од МБУ.

Досегашните уписи на нови студенти на Меѓународниот Балкански Универзитет покажуваат дека новата Програма за стипендии на универзитетот за академската 2020/2021 година, во комбинација со стручниот кадар и квалитетните програми и методи, носи вистински резултати. Аплицирањето за програмата за стипендии на Меѓународниот Балкански Универзитет ќе трае до 25 септември 2020 година. Според неа, ученици кои се прогласени за најдобри во генерацијата, што се докажува со потврда од средното училиште, добиваат целосна стипендија и овие идни студенти ќе бидат целосно ослободени од школарина. Аплицирањето може да се врши онлајн.

До крајот на август, повеќе од 300 студенти од земјата и од Балканскиот регион согласно нивниот успех од средно образование се здобија со стипендии.

Со запишување на МБУ за сите матуранти кои сакаат да го продолжат високото образование на домашен универзитет, се нудат меѓународни стандарди, студии на англиски јазик, активни програми за размена на студенти со преку 200 универзитети во 40 земји од светот, одлични можности за практична работа и вработување по дипломирањето во најреномирани институции и компании и целосно нов универзитетски кампус во Скопје.

Поврзани вести

Тим од над 400 научници и експерти, меѓу кои и од Македонија, „заслужен“ за развој на новите иновативни тутунски производи

msp-admin

Хрватска Загрепска банка под истрага за перење пари и финансирање на тероризам

msp-admin

Goldman Sachs: Вакцината ќе биде одобрена до крајот на годината

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!