СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Секој трет негувател во Германија сака да ја смени работата

Според новото истражување, дури 32 проценти од луѓето во Германија кои се грижат за стари лица и болни размислуваат за промена на работното место. Причините се претежно високи физички и ментални оптоварувања, недостаток на препознавање и мала плата.

Ова е драматичен факт во општеството кое старее, а веќе сега недостасуваат најмалку сто илјади негуватели. Според најцрните проценки, за две години ќе недостасуваат до двесте илјади.

„Ние мора да го запреме одливот на луѓе по секоја цена“, рече Гернот Маркс, претседател на Здружението на интензивна medicina. Заминувањето на старателите ќе има „катастрофални последици врз нашата здравствена заштита“.

Во последниве години, недостатокот на работна сила се повеќе се компензира со „увоз“ на медицински сестри од Балканот, Мексико или Филипини. Повеќе од педесет илјади претежно жени од Западен Балкан работат како негувателки во Германија.

Како што напиша ДВ, домовите за стари лица и болниците се толку очајни во потрагата по работна сила што им плаќаат на посредниците до 15.000 евра за доведување на старател од странство.

Барање да се плати двојно

Додека не бидат признаени како медицински сестри – доколку не го учат јазикот добро и ги положат испитите – на овие жени во Германија им е дозволено да работат само како негувателки. Почетната плата во просек е околу две илјади евра бруто.

Франц Вагнер, претседател на Германскиот совет за грижа, бара почетните плати да бидат двојно зголемени. „Тоа би бил соодветен приход. Тоа би ја направило професијата негувател конкурент конкурентна “, рече тој за печатот од ној во Пасауер

Според Вагнер, некои се толку „истоштени, што страдаат од посттрауматска состојба на истоштеност“.

Неодамнешното истражување на Светската асоцијација на медицински сестри и негуватели покажа дека се повеќе луѓе го напуштаат медицинскиот сектор поради големиот обем на работа. Во оваа деценија, четири милиони негуватели низ целиот свет ќе се пензионираат, а потомството не е на повидок.

Оваа асоцијација проценува дека 27 милиони луѓе во светот се професионални негуватели.

Поврзани вести

„SPAC“ со месеци ги тресе САД: Зошто овој инвестициски систем привлече и „обични смртници“?

Влатко Зорба

Тесла со предлог за инвестиција во земјата со најголемите резерви на никел во светот

Влатко Зорба

Полнолетен Македонец пие скоро два литри вино годишно

msp-admin