СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Заблуди околу инвестирање во злато

Златото е благороден метал што има широка примена. Кај нас поретко, што не е случај во светот, се вложуваат финансиски средства во злато. Таквата инвестиција за многумина е стабилна и исплатлива.

„Banka zlata“ објавува неколку заблуди што важат кога станува збор за инвестирање во злато:

Вложувањето во злато е ризично

Цената на златото на берзата постојано се менува, па се случува во еден ден да достигне промена од 1%, а за една недела од дури 5%. Со оглед на тоа што цената може многу брзо да му се промени во толку краток временски период, многумина заклучуваат дека златото е можеби ризична инвестиција. Тоа е точно, но само ако планирате да инвестирате во злато на неколку месеци. Ако знаете дека ќе ви бидат потребни пари за следните неколку месеци, тогаш не се препорачува инвестирање во злато, но ниту во акции или инвестициони фондови. Колку е подолг временскиот период на вложување, ризикот од инвестирање во злато се намалува и на рок од околу 20 години, златото е многу помалку ризична инвестиција од било која друга.

Постои ризик да се купи лажни злато

Едно од најчестите прашања е “Како да знам дека тоа е вистинското злато?“, но овој страв е неоправдан бидејќи лажното злато на пазарот се наоѓа многу поретко одошто мислат луѓето. Денес секој може на интернет лесно да пронајде информации за проверка на златото, па дури и оние кои не се упатени можат со голема сигурност да проверат дали златната прачка е вистинска или не.

Постојат специфични методи со коишто може да се елиминира лажното злато. Една од најсоодветните проверки е онаа на тежината и димензијата на прачката или златникот. Секој метал има своја специфична густина, па практично не е возможно да се направи лажна прачка што би ги имала истите димензии како вистинската, а во исто време да има иста тежина.

Целиот материјал на следниот линк!

Поврзани вести

Кои се најголемите трговски партнери на САД, а каде сме ние?

msp-admin

Заканите од Волстрит ги „покосија“ кинеските технолошки гиганти

Влатко Зорба

НБ може да ја продолжи одложената отплата на кредитите, ако има втор бран на кризата

msp-admin