Стандард
КОМПАНИИ

Земја во која економијата е имуна на последиците од коронавирусот

Југоисточна Азија може да покрие само 3% од светската копнена маса на картата, но нејзината големина не ја намалува нејзината економска моќ.

ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) е петта по големина економија во светот. Исто така е дом на повеќе од 670 милиони луѓе – околу 10 проценти од глобалното население – од кои половина ќе бидат класифицирани како средна класа до 2030 година.

Сингапур, сместен во срцето на регионот, е град-држава „клучна“ за меѓународните компании и мултинационалните корпорации (МНК) кои сакаат да ги искористат предностите на растот и еластичноста на пазарот на Југоисточна Азија.

Позицијата на оваа земја во светот само се зајакна среде глобалната пандемија. И покрај предизвиците што ги носи Ковид-19, економијата на Сингапур во никој случај не пропаѓа.

Иако прогнозите покажуваат дека БДП може да се намали за 7,6% во третиот квартал, економистите предвидуваат дека економијата ќе порасне за 5,4% во 2021 година и 3,1% во 2022 година. Ова главно се припишува на безбедно отворање на економијата и мал број смртни случаи поврзани со коронавирусот.

Привлечени од напредната дигитална инфраструктура во Сингапур, стабилен систем на управување, силни билатерални врски и ефикасно управување со тековниот вирус, разни напредни компании, вклучувајќи технолошки, финансиски, производствени, планираат да ги основаат своите седишта и дигитални центри во градот.

Интернет економијата во Југоисточна Азија вреди 100 милијарди американски долари, а се очекува до 2025 година – да порасне на дури 300 милијарди американски долари.

Сингапур е дефинитивно земјата која најмногу ги привлекува најголемите светски таленти од различни сектори, а потоа следуваат Нов Зеланд, Австралија, Виетнам и Хонг Конг.

Поврзани вести

Бизнис климата во Германија значително се влоши на почетокот на годината

Влатко Зорба

Кинески инвеститори размислуваат за изградба на рафинерија за нафта во Србија во вредност од 2,6 милијарди долари

Влатко Зорба

Кои акции доминираа на берзата во вториот квартал?

msp-admin