СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Американски регулатор ќе дозволи употреба на стабилни монети во банкарски услуги

Националните банки и федералните здруженија за штедење можат да користат јавни блокчејн и стабилни монети за порамнување, соопшти Канцеларијата на контролорот на валути (ОЦЦ) во писмото објавено доцна во понеделникот.

Во писмото се наведува дека банките и штедилниците можат сега да управуваат со крипто-јазли и да користат поврзани стабилни монети за „подобни активности за плаќање“.

Ова значи дека банките можат да користат јавни блокчеини за да ги потврдат, складираат, бележат и подмируваат трансакциите за плаќање, се додека тие се во согласност со постојните закони.

Во писмото, исто така, конкретно се споменува употребата на стабилни монети за трансакции, велејќи дека блокчејн мрежите можат да ги намалат трошоците за прекугранични трансакции како „поевтино, побрзо и поефикасно“ средство за плаќање.

Поради оваа причина, технологијата им овозможува на банките да користат блокчејн и нивни стабилни монети за да конвертираат во и од фиат за време на дознаки – па дури и да издаваат свои доколку тие изберат.

„Слично на тоа, банката може да користи стабилни монети за да ги олесни трансакциите за плаќање за клиенти во независна мрежа за верификација на јазли, вклучително и со издавање стабилни монети и размена на тие монети за фиат валута.“

Вршител на должноста контролор на валути и поранешен шеф на правниот оддел во Coinbase, Брајан Брукс, рече дека писмото доаѓа како одговор на неодамнешната изјава за стабилни монети издадена од работната група на претседателот на финансиските пазари.

Во извештајот се наведува дека регулаторите може да размислат за ограничувања на „стабилни монети со повеќе валути“ и ги потенцира можните ризици од токени „еден кон еден“.

„Нашето писмо ја отстранува секоја правна несигурност во врска со моќта на банките да се поврзат со блокчејн како јазли за валидација и на тој начин да вршат стабилни плаќања на монети во име на клиенти, кои сè повеќе бараат брзина, ефикасност, интероперабилност и ниски трошоци поврзани со овие производи “, се вели во изјавата на Брукс.

nr-occ-2021-2a by MichaelPatrickMcSweeney

Поврзани вести

Pornhub сега ги прифаќа криптовалутите XRP, DOGE, BNB и USDC

Влатко Зорба

ЕЦБ доби повеќе од 8.000 одговори на консултациите за дигиталното евро

Влатко Зорба

Grayscale се насочува кон Chainlink, Cardano, Polkadot…

Влатко Зорба