Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Anchorage – првата американска крипто-банка со федерална банкарска лиценца

Anchorage Trust Company со седиште во Јужна Дакота влезе во историјата како прва федерална банка во САД на која и е доделено старателство над дигиталните средства.

Основана во 2017 година, Anchorage Trust, сега Anchorage Digital National Bank Association, објави во декември дека аплицирала за национална повелба за доверба, следејќи ги упатствата од Канцеларијата на контролорот на валута (OCC), која ги овластува националните банки да чуваат средства.

Откако помина низ обемни прегледи и ги исполни строгите регулаторни стандарди, Anchorage во соопштение за печатот откри дека добило условно одобрување од OCC.

„Постоењето на повелба за национална банка ја става Anchorage Digital Bank цврсто на иста регулаторна основа како и другите национални банки во земјата. Таа веднаш ги нуди услугите за старателство од прв вид во која било традиционална финансиска институција што сака да им обезбеди на своите клиенти пристап до дигитални средства“.

Како национална чартерна банка, Anchorage ќе може да нуди крипто услуги кои се движат од притвор до решавање преку границите на САД, заобиколувајќи ја потребата за добивање лиценци на САД, под услов да исполнува одредени строги регулаторни барања.

Според оперативниот договор помеѓу OCC и Anchorage Digital Bank, институцијата ќе треба да има 7 милиони долари капитал во ниво 1 кога ќе започне. Покрај тоа, банката мора да одржува ликвидност од 3 милиони американски долари или еквивалент на оперативни трошоци за 180 дена во секое време.

OCC, исто така, очекува Anchorage да спроведе системи за анализа и одржување на нивото на капитал сразмерно со профилот на ризик на банката во рок од 30 дена по добивањето на лиценцата.

Пред тоа, в, со 40 милиони долари финансирање од VISA, воведе дигитален систем за управување со средства што ги чува приватните клучеви преку Интернет преку комбинација на повеќестрана и мулти-факторна проверка и напреден софтвер за откривање измами.

Поврзани вести

PayPal со сериозни крипто амбиции

Влатко Зорба

Биткоинот оди до милион долари и станува светска резервна валута?

Влатко Зорба

Швајцарска банка стара 177 години додава тргување со криптовалути

Влатко Зорба