СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Биткоин-рударството за 3 години ќе троши енергија како Италија или Чешка

Потрошувачката на енергија и емисиите на јаглерод поврзани со Биткоин-рударството драматично се забрзуваат, особено во Кина, според новата студија објавена во „Nature Communications“.

Без построги регулативи и промени во политиката, овие ефекти можат да ги поткопаат глобалните напори да се донесе планетата во состојба на одржливост, тврдат авторите.

Криптовалутата биткоин се потпира на блокчеин технологијата што овозможува јавно снимени трансфери „peer-to-peer“ преку шифрирани компјутерски мрежи без потреба од банки. Рударството бара постојана потрошувачка и / или проширување на моќта за обработка на компјутер, што е поврзано со зголемување на потрошувачката на енергија.

Кинеските истражувачи Дабо Гуан, Шујанг Ванг и нивните колеги следат симулациски модел на емисии на јаглерод во протокот на емисии на јаглерод во операциите на блокчејн на биткоин во Кина. Со оглед на сегашните трендови во експлоатацијата на биткоинот, се проценува дека потрошувачката на енергија од овој процес ќе достигне врв во 2024 година, кога ќе изнесува околу 297 терават-часови и ќе генерира емисии од 130 милиони тони јаглерод.

Овие количини ги надминуваат вкупните годишни емисии на стакленички гасови во европските земји како што се Италија или Чешка. Авторите сугерираат дека е неопходна политичка интервенција за да се намали влијанието на Биткоин-рударството врз потрошувачката на енергија и емисиите.

Испитувајќи различни сценарија, авторите заклучуваат дека сегашните политики како што е оданочувањето на јаглерод не се ефикасни во ограничувањето на емисиите од индустријата на биткоин. Наместо тоа, тие тврдат, треба да се сврти кон регулирање на рударството. Само на овој начин ќе биде можно да се промени сегашната структура на потрошувачката на енергија и да се намалат идните емисии од блокчејн.

Поврзани вести

PayPal го поддржа крипто стартапот Taxbit

Влатко Зорба

Кубан ги спореди криптовалутите со „дот-ком“ балонот

Влатко Зорба

Се манипулира ли крипто-пазарот од Bitcoin „китовите“?

Влатко Зорба